Ekologiczny worek lniany

W dzisiejszych czasach ekologia jest bardzo popularna. Niestety najczęściej kupowane przez nas pieczywo jest zazwyczaj pakowane w foliowe torebki, które negatywnie może wpłynąć na smak oraz zapach chleba czy bułek. Dlatego też wiele osób szuka alternatywy, która jest dodatkowo przyjazna dla środowiska. Dobrym rozwiązaniem jest używanie między innymi lnianych woreczków.

Len jako materiał na woreczki do pieczywa

lniane torby na pieczywoWiększość z nas idzie do piekarni, żeby kupić chleb lub bułki. Złe przechowywanie na przykład w foliowym woreczku sprawia, że są to produktu najczęściej marnowane. Folia daje doskonałe warunki do rozwoju różnego rodzaju grzybów. Wówczas na powierzchni chleba powstaje pleśń. Dobrą alternatywą, która nam je zastąpi są miedzy innymi lniane woreczki. Len jest idealnym materiałem do przechowywania pieczywa. Jest on znany ze swoich cech antybakteryjnych oraz antyalergicznych. Lniane torby na pieczywo skutecznie zabezpieczą je przed wysychaniem oraz powstawaniem pleśni. Woreczki takie przeciwdziałają rozmnażaniu się bakterii oraz grzybów. Mimo tego, że są szczelne to zachowana jest w nich odpowiednia cyrkulacja powietrza. Materiał charakteryzuje się tym, że jest naturalny i bezpieczny. W żaden sposób nie wchodzi w interakcję z pieczywem, nie zmienia jego smaku ani zapachu. Łatwo jest go utrzymać w czystości, ponieważ gdy się pobrudzi wystarczy wyprać go w pralce i dobrze wysuszyć.

Chleb powinien być przechowywane w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie należy zostawiać go na dłużej w foliowym woreczku, ponieważ szybko może ulec popsuciu. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że pieczywo przesiąka zapachem plastiku. Bezpieczną dla zdrowia alternatywą są torby lub worki, które wykonuje się z naturalnych materiałów. Pozwalają one na lepsze i ekologiczne przechowywanie pieczywa.

About the author: Wiktor Tomaszewski