Jaki system dla gastronomii wprowadzić?

Gdy zakładamy własny punkt gastronomiczny stajemy przed wyborem wybrania systemu, w którym będziemy się poruszać. Jest ich bardzo dużo, więc w jaki sposób wybrać? Zależnie od tego, czego szukamy i jakimi funduszami się posługujemy, oczywiście, ale są jeszcze inne kryteria, na które warto zwrócić uwagę.

Czego powinniśmy oczekiwać od systemu gastronomicznego?

najlepsze systemy dla gastronomiiNajważniejsze jest to, by system był łatwy i przyjemny. Niejednokrotnie słyszy się o kierownikach zmuszonych do manualnego wbijania wszystkiego w komputer, a wpływa to bardzo negatywne na morale całego zespołu. Powinien być też prosty w obsłudze dla pracowników, a w szczególności nowych, świeżo zatrudnionych, by ci mogli jak najszybciej zacząć faktyczną pracę. Zależnie od naszych funduszy możemy zakupić jeden z istniejących już systemów, lub zlecić programiście wykonanie własnego. Oczywiście trzeba się liczyć że druga opcja będzie droższa, lecz program wykonany na zamówienie będzie dostosowany do naszych potrzeb. Trzeba też wziąć pod uwagę rodzaj kasy którą mamy na podorędziu – nie wszystkie systemy są dostosowane do starszych modeli. Niektórzy producenci systemów na szczęście zaopatrują też we wszystkie potrzebne sprzęty jeżeli takowych przyszły restaurator jeszcze nie posiada, lecz to już zależy od potrzeb indywidualnych. Jeżeli już chcemy zainwestować w konkretny rodzaj kasy, to najlepiej byłoby postawić na nowoczesną, cyfrowo-dotykową – najlepsze systemy dla gastronomii obsługują głównie takie.

System gastronomiczny jest w tych czasach koniecznością – od obsługi klienta, aż po wprowadzenie dostawy. Trzeba pamiętać że zarówno Twoi pracownicy, jak i Ty sam będziesz musiał na nim pracować – dlatego w tym wypadku nie powinno się „ciąć kosztów” i warto jest postawić na liderów tego rynku.

About the author: Weronika Rakowska