Jednorazowe pojemniki w gastronomii

W restauracjach dania są podawana na porcelanowych zastawach, ponieważ wymagają tego warunki sanitarne. Są wielokrotnego użytku, kupujemy je raz i wystarczają na długi czas. W przypadku kiedy prowadzimy sprzedaż żywności na wynos sprawa się komplikuje, ponieważ nie wydamy dania na klasycznym talerzu.

Do czego jest potrzebne opakowanie jednorazowe?

opakowania jednorazowe dla gastronomiiW zależności od dania, jaki musi być dostarczone na podany adres klienta, mamy różne modele pojemników, w których można przewozić, a nawet spożywać jedzenie. Najpopularniejsze są opakowania jednorazowe dla gastronomii wykonane z plastiku, lub styropianu. Jeżeli danie musi być dostarczone jeszcze ciepłe, to najlepsze będą termiczne, styropianowe pojemniki w kształtach dostosowanych do płynów i dań treściwych. Każde posiada pokrywkę i dołączone plastikowe sztućce. w przypadku wyrobów cukierniczych, czy dań spożywanych na zimno, jak na przykład sałatki, opakowanie może być z tworzywa PET, ponieważ nie musi ono utrzymywać podwyższonej temperatury. Prostokątne opakowania posiadają wygodne przegródki, które uniemożliwiają mieszanie się różnych składników dania. Wielkość pojemnika jednorazowego musi być dostosowana do wielkości dania, ponieważ zawsze należy zachować trochę wolnego miejsca pomiędzy potrawą, a pokrywką, aby mogła się swobodnie domknąć. Tak zapakowana żywność może być bezpiecznie przewożona. Jeżeli w gastronomii są serwowane potrawy takie jak pizza, to stosowane są także opakowania tekturowe, które nie rozpuszczą się pod wpływem wysokiej temperatury.

Właściciele restauracji muszą być zawsze zaopatrzeni w takie opakowania, ponieważ czasem nawet klienci, którzy odwiedzają ich lokal, proszą o zapakowanie resztek potrawy do jednorazowych pojemników i zabierają je ze sobą. Nie są one drogie ale niezbędne w każdym punkcie gastronomicznym.

About the author: Bożena Ferment